Deze ijzerreactor moet cruciaal puzzelstuk worden in energietransitie 

We kunnen het met gemak de grootste uitdaging van de energietransitie noemen: de opslag en het transport van groene energie. Nederland zet vol in op wind- en zonne-energie, maar het elektriciteitsnet slibt dicht. Met talloze projecten, Europese consortia en zo’n achthonderd miljoen aan subsidie richt de Rijksoverheid haar pijlen op groene waterstof. Maar, ook daar geldt de vraag: hoe gaan…

Miljarden dollars verbrand: is de AM-industrie overnameprooi?

Contrair beleggen zou bij aandelen van AM-bedrijven veel geld hebben opgeleverd. Investeerders in 3D print indices hebben zo’n drie tot vier keer zoveel verlies geleden als investeerders in de Euro Stoxx 50. Voor investeerders in AM-bedrijven die via een SPAC naar de beurs zijn gegaan, lopen de verliezen nog hoger op. Een signaal voor gevestigde spelers in de maakindustrie dat…

‘AI-wetgeving gaat te langzaam’, EU en Google maken vroegtijdig afspraken

De Europese Commissie en Google kwamen vandaag samen om afspraken te maken over het gebruik van kunstmatige intelligentie. Het besluit om AI-regulering op te nemen in de Europese wetgeving kwam al veel eerder, maar de uitvoering ervan kan lang op zich laten wachten. De EU en Google proberen daarom voorafgaand aan wetgeving vrijwillige afspraken over AI met elkaar te maken….

Invest-NL investeert € 11 miljoen in Nearfield Instruments

Nearfield Instruments (NFI), de toonaangevende scale-up voor scanning probe metrologie-apparatuur in de halfgeleiderindustrie, heeft vandaag aangekondigd dat het extra financiering heeft ontvangen van Invest-NL, Innovation Industries en TNO. Deze investering ondersteunt Nearfield Instruments bij het verbeteren van de mogelijkheden voor serieproductie om te voldoen aan de behoeften van de markt en om de productportfolio van het bedrijf verder te versterken….

Studie presenteert grote hersenachtige neurale netwerken voor AI

Er is een stap gezet naar kunstmatige intelligentie (AI) die kan worden gebruikt in lokale apparaten zoals smartphones en in VR-achtige toepassingen, terwijl de privacy wordt beschermd. CWI-onderzoekers Bojian Yin en Sander Bohté hebben laten zien hoe hersenachtige neuronen in combinatie met nieuwe leermethoden het mogelijk maken om snelle en energie-efficiënte spiking neurale netwerken op grote schaal te trainen.